Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Životopis Miroslava Škore: od glazbenika do političara

Donosimo vam životopis Miroslava Škore.

Miroslav Škoro je poznati hrvatski glazbenik, skladatelj, ekonomist i političar koji je služio kao osnivač i prvi predsjednik Domovinskog pokreta od 29. veljače 2020. do 20. srpnja 2021. Također je član i potpredsjednik 10. saziva Hrvatskog sabora od 22. srpnja 2020. U ovom članku raspravljat ćemo o životu i političkoj karijeri Miroslava Škore.

Rani život i karijera

Miroslav Škoro rođen je u Osijeku, Hrvatska, 29. srpnja 1962. Završio je osnovno i srednje obrazovanje u svom rodnom gradu Osijeku. Diplomirao je na Višoj tehničkoj školi građevinarstva Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, s diplomom građevinskog inženjera. Također je studirao na Community College of Allegheny County u Sjedinjenim Državama tijekom dvije godine, gdje je usavršio engleski jezik.

Škoro je bio polaznik prve generacije Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske. Od 1995. do 1997. godine obnašao je dužnost generalnog konzula Republike Hrvatske u Pečuhu, Mađarska.

Škoro je vodio nekoliko privatnih tvrtki, a od 2001. do 2006. bio je izvršni direktor Croatia Recordsa, jedne od najvećih diskografskih kuća u Hrvatskoj. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, smjer marketing. U prosincu 2017. stekao je doktorat iz ekonomskih znanosti obranivši disertaciju na temu modela upravljanja i distribucije prihoda u glazbenoj industriji u uvjetima digitalizacije. Godine 2019. postao je suradnik na Sveučilištu Sjever na kolegiju Uvod u ekonomiju na diplomskoj razini.

Škoro je također radio novinar i autor. Napisao je knjigu “Stoput bih isto ponovo: autobiografija” 2010. godine, objavljenu u Večernjem listu.

Glazbena karijera

Miroslav Škoro je jedan od najpopularnijih hrvatskih glazbenika, poznat po tradicionalnoj narodnoj glazbi koja slavi kulturu i naslijeđe Slavonije i Vojvodine. Glazbenu karijeru započeo je 1978. kada je kupio prvu gitaru. Nacionalno priznanje stekao je sredinom 1990-ih s hit pjesmama poput “Ne dirajte mi ravnicu”, “Šumi, šumi javore”, “Mata”, “Ne vjeruje srce pameti”, “Majko jedina” i mnoge druge. Također je glumio u glazbenom spotu “Tamo gdje je dom”, gdje je prikazan kao vitez koji brani svoj dom.

Prvi album Škore, “Zadnja stanica”, objavljen je 1979. godine. Zatim je snimio dva albuma tamburaške glazbe 1983. i 1985. godine, nakon čega je snimio album s Jerryjem Grcevichom Orchestra u Pittsburghu 1985. godine. Njegovu karijeru zauvijek je obilježio album “Ne dirajte mi ravnicu”, objavljen 1991. godine, koji je postao jedan od najikoničnijih i najpopularnijih albuma u povijesti hrvatske glazbe.

Politička karijera

Godine 2020. Škoro je osnovao Domovinski pokret, desno-populističku političku stranku u Hrvatskoj. Izabran je za njenog prvog predsjednika na stranačkoj osnivačkoj konvenciji 24. veljače 2019. Škorina politička platforma temeljila se na konzervativnim vrijednostima i euroskepticizmu, te je brzo stekao podršku među hrvatskim nacionalistima i desničarskim biračima.

Tijekom predsjedničkih izbora u Hrvatskoj 2019. godine, Škoro je kandidirao se kao nezavisni kandidat i završio je treći u prvom krugu glasanja sa 24,4% glasova. Iako se nije plasirao u drugi krug, njegov snažan nastup utvrdio ga je kao silu s kojom se treba računati u hrvatskoj politici.

Nakon izbora, Škoro je najavio da će osnovati novu političku stranku naziva “Domovinski pokret” i da će se kandidirati na nadolazećim parlamentarnim izborima. Platforma stranke bila je usmjerena na nacionalni suverenitet, tradicionalne vrijednosti i gospodarski razvoj.

Na parlamentarnim izborima u srpnju 2020. godine, Škorin Domovinski pokret osvojio je 16 mjesta u Hrvatskom saboru, čime je postao treća najveća stranka u parlamentu. Međutim, stranka nije uspjela osigurati mjesto u vladajućoj koaliciji te je ostala u opoziciji.

Unatoč ovom neuspjehu, Škoro ostaje važna figura hrvatske politike i nastavlja zagovarati konzervativne vrijednosti i euroskepticizam. Njegova populistička poruka resonira s mnogim Hrvatima koji osjećaju razočaranje u glavne političke stranke u zemlji i njihovu nesposobnost da riješe probleme poput korupcije i gospodarske stagnacije.