Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Željana Zovko: politička figura u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj

Donosimo vam životopis Željane Zovko.

Željana Zovko, rođena 25. ožujka 1970., bosanskohercegovačka i hrvatska političarka, bivša veleposlanica Bosne i Hercegovine u Francuskoj, Španjolskoj i Italiji, te predstavnica Hrvatske demokratske zajednice (EPP) u Europskom parlamentu. Njezin život i politička karijera su putovanje kroz različite diplomatske uloge i angažmane, što ju je učinilo iskusnom političarkom s ogromnim iskustvom u međunarodnoj areni.

Željana Zovko započela je svoje obrazovanje u Londonu početkom 1990-ih, gdje je studirala francuski jezik. Nakon povratka u Bosnu i Hercegovinu 1999. godine, služila je kao predstavnica za odnose s javnošću u uredu hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Ante Jelavića. Nakon toga služila je kao veleposlanica Bosne i Hercegovine u Francuskoj od 2004. do 2008. godine, a zatim kao veleposlanica iste zemlje u Španjolskoj od 2008. do 2011. godine.

Od 2012. do 2015. godine, Željana Zovko radila je kao vanjska savjetnica za vanjske poslove predsjednika Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Vjekoslava Bevande. 2013. godine sudjelovala je na izborima za Europski parlament kao 7. kandidat na HDZ-ovoj listi, ali tada nije postala zastupnica.

Od svibnja 2015. do listopada 2016. godine, Željana Zovko ponovno je služila u diplomatskoj službi Bosne i Hercegovine, ovaj put kao veleposlanica u Italiji. 2016. godine, nakon što su Andrej Plenković i Davor Ivo Stier podnijeli ostavke na svoje pozicije zastupnika Hrvatske u Europskom parlamentu kako bi preuzeli uloge premijera Republike Hrvatske i ministra vanjskih poslova Hrvatske, Željana Zovko preuzela je ulogu zastupnika (iz Republike Hrvatske) u Europskom parlamentu.

Tijekom 8. mandata Europskog parlamenta, Željana Zovko je služila kao članica Odbora za vanjske poslove, Odbora za razvoj i Pododbora za ljudska prava. Također je bila članica Delegacije za odnose s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom, Delegacije za Zajedničku parlamentarnu skupštinu država Afrike, Kariba i Tihog oceana i Europske unije, te Delegacije za Europsko armensko parlamentarno partnerstvo, Europsko-azerbajdžanski parlamentarni odbor za suradnju i Europsko-gruzijski parlamentarni odbor za udruživanje.

U 9. mandatu Europskog parlamenta, Željana Zovko postala je potpredsjednica EPP grupe, članica i potpredsjednica Odbora za vanjske poslove, potpredsjednica Delegacije za odnose s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom, članica Odbora za kulturu i obrazovanje te Pododbora za sigurnost i obranu. Također je članica Delegacije za Sjedinjene Države i Delegacije za eurolatinsku parlamentarnu skupštinu (EuroLat). Dodatno, ko-predsjednica je grupe zastupnika za plućno zdravlje i članica radnih skupina za Zapadni Balkan, vanjske financijske instrumente te međukulturne odnose i dijalog među vjerskim zajednicama unutar EPP-a.

Željana Zovko je visoko obrazovana i iskusna politička figura s dokazanim iskustvom u diplomaciji i međunarodnim odnosima. Njeno opsežno poznavanje različitih kultura i tečnost u nekoliko jezika omogućilo joj je da služi Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj u različitim kapacitetima tijekom njezine karijere.

Politčka karijera Željane Zovko karakterizira njezina posvećenost diplomaciji i međunarodnim odnosima. Njezino iskustvo u različitim diplomatskim ulogama dalo joj je jedinstveni pogled i znanje o različitim kulturama i političkim sustavima. Kao ambasadorica Bosne i Hercegovine u Francuskoj, Španjolskoj i Italiji, uspjela je ojačati odnose između tih zemalja i Bosne i Hercegovine.

U svojoj ulozi članice Europskog parlamenta, Željana Zovko nastavila je zagovarati diplomaciju i međunarodne odnose. Kao članica Odbora za vanjske poslove, Odbora za razvoj i Pododbora za ljudska prava, uspjela je utjecati na politiku Europske unije u pitanjima koja se odnose na vanjske poslove i ljudska prava. Članstvo u različitim delegacijama omogućilo joj je održavanje i poboljšanje odnosa s državama poput Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjedinjenih Država i raznih zemalja Latinske Amerike.

Uz diplomatske napore, Željana Zovko također se zalaže za rješavanje hitnih društvenih i zdravstvenih pitanja. Kao suvoditeljica grupe zastupnika Europskog parlamenta za zdravlje pluća, radila je na podizanju svijesti o bolestima pluća i važnosti prevencije i ranog otkrivanja. Članstvo u radnim skupinama za Zapadni Balkan, vanjske financijske instrumente, te međukulturne odnose i interreligijski dijalog demonstrira njezinu predanost rješavanju važnih društvenih i političkih pitanja s kojima se Europska unija suočava.

Sve u svemu. politička karijera Željane Zovko obilježena je njezinom predanošću diplomaciji, međunarodnim odnosima te rješavanju važnih društvenih i zdravstvenih pitanja. Njezino iskustvo i znanje učinilo ju je poštovanom političkom figurom kako u Bosni i Hercegovini, tako i u Hrvatskoj, a njezin rad u Europskom parlamentu pozitivno je utjecao na politiku Europske unije i odnose s drugim državama.