Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Ustavni sud je postavio okvire novog Zakona o izbornim jedinicama

Podsjetimo, Ustavni sud je na sjednici održanoj 7. veljače utvrdio da uslijed migracija, demografskih i drugih promjena u strukturi birača, dolazi do narušavanja načela jednake težine biračkoga glasa, te naglasio nužnost izmjene odnosno dopune Zakona o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Zastupnički dom Hrvatskoga državnog sabora. Zakon je proglašen neustavnim i prestaje važiti s 1. listopadom 2023.

Svi će imati priliku iznijeti svoja stajališta

Kako je objavljeno na službenim stranicama Vlade, donošenje novog zakona o izbornim jedinicama trebalo bi biti samo formalnost. Premijer Plenković istaknuo je kako su okviri izmjena zakona praktički zadani odlukom Ustanog suda. Sustav će se mijenjati na način prema prema kojem će specifična težina svakog izabranog zastupnika imati jednak broj birača.

Prijedlog zakona o izbornim jedinicama doći će od Ministarstva pravosuđa i uprave, koje razmatra različite modele, i onda ćemo to predložiti Vladi. Konzultiramo se pritom i sa stručnjacima. Oporba će imati prigodu u saborskoj raspravi dovoljno prigode i vremena iznijeti svoja stajališta koja se potom mogu razmotriti za finalni prijedlog

Plenković je navodno izabrao model Nenada Pokosa za izbore

Premijer Plenković kazao je kako primjećuje veliko uzbuđenje među političkim strankama te da svi samo o tome govore, kao da su izbori sutra, a do izbora ima više od godine dana. Za izmjene zakona, dodao je, ima dovoljno vremena s obzirom da će postojeći zakon prestati važiti, prema odluci Ustavnog suda, 30. rujna. Prema dobroj praksi, dodao je, bilo bi u redu da se zakon donese kroz dva čitanja uz prethodno javno savjetovanje.

Kako doznaje Jutarnji, u HDZ-u su već odlučili kad i po kojem modelu će se ići na izbore. Navodno su se odlučili za prijedlog demografa i geografa Nenada Pokosa po kojem nas čeka 10 izbornih jedinica, a u svakoj po 14 zastupnika.