Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Tonino Picula: Od sociologa do političara

Donosimo vam životopis Tonina Picule.

Tonino Picula, rođen 31. kolovoza 1961. u Mali Lošinju, Hrvatska, je istaknuti hrvatski političar koji je obnašao razne važne funkcije u zemlji. Picula je započeo karijeru kao sociolog, a kasnije se prebacio u politiku. Služio je kao ministar vanjskih poslova u Vladi Ive Račana i bio je član Hrvatskog sabora. Trenutno obnaša svoj treći mandat kao hrvatski predstavnik u Europskom parlamentu.

Picula je osnovnu i srednju školu završio u Šibeniku, Hrvatska. Zatim je diplomirao sociologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1986. godine. Radio je kao stručni suradnik u Hrvatskom saboru za kulturu i bio je tajnik časopisa “Kulturni radnik” od 1987. do 1989. Nakon toga, godinu dana radio je kao stručni suradnik u Centru za konceptualni i teorijski rad.

S proglašenjem neovisnosti Hrvatske i početkom Domovinskog rata, Picula se aktivno angažirao u obrani svoje zemlje kao pripadnik oružanih snaga. Oženjen je svojom suprugom Marijanom, s kojom ima kćer. Obitelj trenutno živi u Zagrebu.

Picula je započeo svoju političku karijeru kao tajnik za međunarodne odnose u Socijaldemokratskoj stranci (SDP) do parlamentarnih izbora 2000. Nakon pobjede šestorke koalicije, služio je kao ministar vanjskih poslova u Vladi Ive Račana. Tijekom svog mandata, Hrvatska je potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i započela proces pristupanja Europskoj uniji, koji je završen 1. srpnja 2013. godine, s punim članstvom u Europskoj uniji.

Od 2004. do 2008. godine, Picula je služio kao predsjednik Glavnog odbora SDP-a, a potom četiri godine kao član Predsjedništva SDP-a. Izabran je za predstavnika u Hrvatskom saboru na svim parlamentarnim izborima od 2000. godine. U Saboru je služio kao predsjednik Odbora za vanjske poslove i kao član Odbora za ustav, poslovnik i politički sustav, Odbora za međuparlamentarnu suradnju, Odbora za branitelje i Odbora za europsku integraciju.

Od 2003. godine Picula je voditelj Hrvatske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi (OSCE), u kojoj je aktivan posljednjih deset godina. Od 2010. do 2011. godine bio je izvjestitelj Odbora za politička pitanja i sigurnost OSCE PS-a, a od 2011. godine služi kao potpredsjednik OSCE Parlamentarne skupštine. Imenovan je kao posebni koordinator i voditelj OSCE misija za promatranje parlamentarnih i predsjedničkih izbora u Moldaviji (2010.), Kazahstanu (2011.), Rusiji (2012.), Gruziji (2012.) i Armeniji (2013.).

Godine 2005. Picula je izabran za gradonačelnika Velike Gorice, a tu je funkciju obnašao do lokalnih izbora u svibnju 2009. Nakon završetka hrvatskih pregovora za pristupanje EU-u, Picula postaje promatrač Hrvatskog sabora u Europskom parlamentu. Zatim je izabran za hrvatskog predstavnika u Europskom parlamentu tijekom prvih hrvatskih izbora za Europski parlament 2013. godine.

Zaključno, Toninov put od sociologa do istaknutog hrvatskog političara bio je bogat događajima i postignućima. Njegov mandat ministra vanjskih poslova bio je kritičan za Hrvatsku, budući da je ta zemlja započela proces pristupanja EU-u, a od tada je s ponosom predstavljao svoju zemlju u različitim međunarodnim organizacijama. Njegov su doprinos neprocjenjivi u oblikovanju političke krajolika Hrvatske i jačanju odnosa s drugim europskim zemljama. Njegovo vodstvo i stručnost imali su ključnu ulogu u integraciji Hrvatske u Europsku uniju i njezinom kontinuiranom razvoju kao članice.