Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Tomislav Sokol: Od akademske izvrsnosti do političkog utjecaja

Donosimo vam životopis Tomislava Sokola.

Tomislav Sokol je hrvatski političar, pravnik i akademik koji je ostavio značajan doprinos u područjima prava, obrazovanja i javne službe. Rođen 20. rujna 1982. u Zagrebu, Sokol je ostvario brojne uspjehe tijekom svoje karijere, uključujući službu kao član Europskog parlamenta, član Hrvatske demokratske zajednice, predavač, suprug i ponosni otac.

Sokol je svoje obrazovno putovanje započeo u svom rodnom gradu Zagrebu, gdje je završio osnovno i srednje obrazovanje u Klasičnoj gimnaziji. Godine 2006. stekao je diplomu prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu s prosječnom ocjenom 4,83 (magna cum laude), a u sklopu svoje diplome pisao je o europskom pravu Europske unije. Tijekom studija dobio je posebnu Rektorovu nagradu i dvije Dekanove nagrade, kao i “Top stipendiju za vrhunske studente”. Također je osvojio drugo mjesto na natjecanju u europskom pravu u moot courtu sa svojim timom s Pravnog fakulteta.

Nakon studija, Sokol je započeo svoju karijeru kao pripravnik odvjetnik u odvjetničkom uredu u Zagrebu te postao predavač na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa (ZSEM). Godine 2008. radio je kao dobrovoljni pripravnik na Trgovačkom sudu u Zagrebu. Sokol je nastavio svoje studije i stekao magisterij europskog prava magna cum laude na Katoličkom sveučilištu u Leuvenu u Belgiji 2009. godine.

Akademski uspjesi Tomislava Sokola nastavili su rasti, a 2014. godine imenovan je za voditelja Odsjeka za pravne discipline. Napisao je više od 20 znanstvenih i stručnih radova i poglavlja u knjigama, uključujući članke u jednom od najprestižnijih pravnih časopisa. Sokol je 2014. završio svoje doktorske studije i stekao doktorat iz prava s disertacijom pod nazivom “Socijalna sigurnost i zdravstvena zaštita u inozemstvu” na Katoličkom sveučilištu u Leuvenu. Trenutno je međunarodni tajnik Akademske zajednice HDZ-a Ante Starčević.

Godine 2015. Sokol je izabran za poziciju istraživačkog suradnika u području društvenih znanosti – prava. Također je imenovan kao izvanredni profesor na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, gdje predaje kolegije iz javnog prava, javne uprave i zdravstvenog prava kao vanjski suradnik.

Sokolova politička karijera započela je 2016. godine, kada je izabran za predsjednika HDZ-ove podružnice Črnomerec. Prije toga, služio je kao njen tajnik. Godine 2017. imenovan je za pomoćnika ministra znanosti i obrazovanja, gdje je odigrao ključnu ulogu u pokretanju velikog investicijskog ciklusa s EU fondovima. Također je aktivno sudjelovao u razvoju Hrvatske pozicije u devetom okvirnom programu za znanost i inovacije Europske unije. Od rujna 2017. do srpnja 2019. godine bio je predstavnik u Hrvatskom saboru.

Godine 2018. Sokol je imenovan za predsjednika HDZ-ovog Odbora za znanost i obrazovanje, poziciju koju i danas obnaša. Godine 2019. izabran je za člana Europskog parlamenta, gdje i dalje neumorno radi na boljitku Hrvatske i Europske unije.

Tijekom svoje karijere, Sokol je pokazao duboku predanost javnoj službi, obrazovanju i vladavini prava. Neumorno je radio na tome da Hrvatska ostane konkurentna na međunarodnoj sceni, a njegova predanost njegovoj zemlji je priznata od strane njegovih kolega i birača. On je inspiracija za sve one koji žele ostaviti pozitivan utjecaj na svijet kroz svoj rad i predanost izvrsnosti.

Sve u svemu, Tomislav Sokol je čovjek koji je postigao velik uspjeh u akademskom i političkom području. Njegova brojna postignuća služe kao dokaz njegovog napornog rada i posvećenosti javnoj službi i obrazovanju. Njegovi akademski doprinosi su pomogli u napretku područja prava, a njegova politička karijera mu je omogućila da ostavi pozitivan utjecaj na Hrvatsku i EU. Sokolova posvećenost izvrsnosti i njegova predanost vladavini prava čine ga uzorom budućim generacijama pravnika, političara i javnih službenika. Dok nastavlja služiti svojoj zemlji i EU, nema sumnje da će nastaviti ostvarivati značajan utjecaj na svijet.