Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Tko može biti kandidat za predsjednika Republike Hrvatske?

Prema Zakonu o izboru predsjednika Republike Hrvatske (“Narodne novine” broj 147/07, 98/10, 149/11, 152/11, 26/12, 70/17 i 59/20), kandidat za predsjednika Republike mora ispunjavati sljedeće uvjete:

  1. mora biti državljanin Republike Hrvatske s punoljetnošću;
  2. mora imati navršenih 40 godina života;
  3. mora imati stalno prebivalište u Republici Hrvatskoj;
  4. mora biti nekažnjen zbog kaznenog djela;
  5. mora imati pravo glasa;
  6. mora imati punomoć izdanim u Republici Hrvatskoj u slučaju da se kandidat ne izjašnjava kao Hrvat po nacionalnoj osnovi;
  7. mora imati pravo sudjelovanja u radu političkih stranaka ili političkih organizacija;
  8. mora imati dokazano poštovanje Ustava i zakona Republike Hrvatske.

Državljani Republike Hrvatske koji ispunjavaju navedene uvjete imaju pravo kandidirati se za predsjednika Republike. Kandidaturu za predsjednika Republike mogu podnijeti i stranke, koalicije stranaka ili nezavisni kandidati. Stranke, koalicije stranaka ili nezavisni kandidati koji žele kandidirati kandidata za predsjednika Republike dužni su podnijeti zahtjev za registraciju kandidature i ispuniti sve druge propisane uvjete za kandidaturu.

Prikupljanje potpisa birača

Prema Zakonu o izboru predsjednika Republike Hrvatske, stranke, koalicije stranaka ili nezavisni kandidati koji žele kandidirati kandidata za predsjednika Republike dužni su prikupiti potpise građana koji podržavaju njihovu kandidaturu. Broj potrebnih potpisa ovisi o načinu kandidiranja – stranke i koalicije stranaka moraju prikupiti najmanje 10.000 potpisa, dok nezavisni kandidati moraju prikupiti najmanje 40.000 potpisa.

Potpisi se prikupljaju u roku od 60 dana prije dana održavanja izbora i moraju biti dostavljeni najkasnije 30 dana prije tog dana. Potpisi se moraju sastaviti u posebnim knjigama potpisa i dostaviti nadležnom izbornom povjerenstvu. Izborno povjerenstvo će provjeriti ispravnost potpisa te odlučiti o prihvaćanju ili odbacivanju kandidature. Ukoliko se utvrdi da je kandidat prikupio dovoljan broj valjanih potpisa i da ispunjava sve druge uvjete za kandidiranje, njegova kandidatura će biti prihvaćena i on će se moći natjecati na predsjedničkim izborima. Ukoliko se tijekom izbora utvrdi da se neki od navedenih uvjeta ne ispunjava, kandidat se smatra neispravno registriranim i njegova kandidatura se odbacuje.

Kandidat se mora predstaviti javnosti i izložiti svoj program i stavove o različitim pitanjima. To se može odvijati kroz javne nastupe, intervjue i druge oblike komunikacije s javnošću. Nakon održavanja izbora, DIP objavljuje službeni rezultat te, ako je jedan od kandidata dobio više od 50% glasova, proglašava ga pobjednikom i novim predsjednikom Republike Hrvatske. Novoizabrani predsjednik Republike Hrvatske polaže zakletvu pred Hrvatskim saborom te počinje obnašati dužnost predsjednika Republike Hrvatske. Ovdje možete pročitati više o ulozi i ovlastima predsjednika Republike.