Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Tko ima pravo glasa na izborima u Hrvatskoj?

U Hrvatskoj, pravo glasa imaju svi punoljetni državljani Hrvatske koji su upisani u birački popis i koji nisu lišeni prava glasa. To znači da ako ste državljanin Hrvatske, imate navršenih 18 godina i niste lišeni prava glasa, imate pravo glasa na izborima u Hrvatskoj. Lišenje prava glasa može biti posljedica nekih kaznenih djela ili povreda zakona. Na primjer, osobe koje su osuđene za korupciju ili neke druge teške zločine lišavaju se prava glasa dok ne izdrže kaznu zatvora. Također, osobe koje su lišene poslovne sposobnosti ili koje su pod strogim nadzorom države također mogu biti lišene prava glasa.

Pravo glasa imaju i strani državljani koji su upisani u registar birača u Hrvatskoj, ako su stariji od 18 godina i ako su se prijavili za glasanje u Hrvatskoj najmanje tri mjeseca prije izbora. Svi državljani Hrvatske koji imaju pravo glasa mogu sudjelovati na izborima u Hrvatskoj, bez obzira na to gdje žive ili rade

Kako provjeriti registar birača?

Najbrži način za provjeru registra birača je online. Da biste to učinili, morate imati osobni dokument (osobnu iskaznicu ili putovnicu) i broj vašeg osobnog dokumenta. Osim toga, možete se obratiti svom lokalnom izbornom uredu. Lokalni izborni uredi su ustanove koje su odgovorne za organizaciju i provedbu izbora u gradu ili općini u kojoj se nalaze.

Ako se ne vidite na biračkom popisu ili ako imate neke druge probleme s biračkim popisom, možete se obratiti lokalnom izbornom uredu ili državnom izbornom povjerenstvu i tražiti da se problem riješi prije izbora.

Kako stranci mogu ostvariti pravo glasa?

Strani državljani koji žele glasovati na izborima u Hrvatskoj moraju se prijaviti za upis u registar birača. Moraju imati trajni ili privremeni boravišni status u Hrvatskoj. Potrebno je napraviti zahtjev za upis u registar birača u lokalnom izbornom uredu u gradu ili općini u kojoj živite. Za to će trebati osobni dokument te dokaz o trajnom ili privremenom boravištu u Hrvatskoj. Potrebno se prijaviti najmanje tri mjeseca prije izbora kako biste mogli glasovati.

Pravo glasa u Hrvatskoj kroz povijest

U ranijim vremenima, pravo glasa nije bilo dostupno svim građanima u Hrvatskoj. Samo određene skupine, poput vlasnika imovine ili muškaraca, su imale pravo glasa. U 19. stoljeću, tijekom austrougarske vladavine, pravo glasa je prošireno na sve muškarce koji su imali određeni financijski prag. Nakon Prvog svjetskog rata, Hrvatska je postala samostalna država i pravo glasa je prošireno na sve muškarce starije od 21 godine. Žene su i dalje bile isključene. Međutim, nakon Drugog svjetskog rata, pravo glasa je prošireno i na žene.