Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Zbog čega se 2024. godina naziva ‘superizbornom godinom’ i što će to značiti za građane?

Godina 2024. bit će jedna od najvažnijih godina u novijoj političkoj povijesti Hrvatske, samim time, nazvana je i “superizbornom godinom” jer građane Republike Hrvatske u 2024. očekuju tri vrste izbora – europski, parlamentarni i predsjednički.

Izbori za europski parlament

Najprije nas očekuju izbori za Europski parlament. Posljednji su održani 2019. godine, a 2024. godine ponovno će se birati hrvatski predstavnici u Europskom parlamentu. Ovo je prilika da se izaberu političari koji će zastupati interese Hrvatske u Europskoj uniji.

Izbori za Hrvatski sabor

Nakon europskih izbora, slijede parlamentarni izbori. Na posljednjim izborima građani su odlučivali o sastavu parlamenta u vrijeme pandemije koronavirusa, a najviše mandata osvojio je HDZ s partnerima te sastavio Vladu. Parlamentarni izbori bit će još važniji u ovoj godini jer će utjecati na političku klimu u zemlji.

Predsjednički izbori

Krajem godine, građani će se po treći put naći na biralištima, ovaj put na predsjedničkim izborima. Prvi krug očekuje se krajem prosinca 2024., a bude li drugog kruga, on će se održati početkom 2025. o čemu ovisi i mandat aktualnog predsjednika Zorana Milanovića. Predsjednički izbori su važni za odabir osobe koja će predstavljati Hrvatsku u svijetu i biti vrhovni zapovjednik Oružanih snaga.

U Hrvatskoj se redovni predsjednički izbori održavaju jednom u pet godina, što određuje Ustav Republike Hrvatske. Međutim, u slučaju da predsjednik Republike bude razriješen ili umre prije isteka mandata, Hrvatski sabor može raspisati izvanredne predsjedničke izbore, koji se održavaju u što kraćem roku kako bi se što prije izabrao novi predsjednik. Sve aspekte predsjedničkih izbora i mandata regulira “Zakon o izboru i imenovanju predsjednika Republike Hrvatske”.