Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Romana Jerković: Od medicine do politike

Donosimo vam životopis Romane Jerković.

Romana Jerković je hrvatska političarka i sveučilišna profesorica na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Članica je Socijaldemokratske partije (SDP) i obnašala je nekoliko političkih funkcija, uključujući dužnost saborske zastupnice i zamjenice gradonačelnika Rijeke. Trenutno je članica Europskog parlamenta koja predstavlja Progresivnu alijansu socijalista i demokrata.

Rođena je u Splitu 28. studenog 1964. godine, a svoje je djetinjstvo provela u Lovištu na Pelješcu i na Korčuli. Bila je odlična učenica te je završila srednju školu prije vremena, s 17 godina upisavši se na Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci. Diplomirala je 1989. godine, a magistrirala 1994. godine. Doktorat iz biomedicinskih istraživanja stekla je na Sveučilištu u Padovi 1998. godine.

Nakon završetka studija, Jerković se vratila u Rijeku gdje je radila na Katedri za anatomiju i nastavila svoj istraživački rad. Godine 1999. pridružila se Socijaldemokratskoj partiji Hrvatske uvjerena da javna služba može doprinijeti razvoju i unaprjeđenju Hrvatske. Bila je izabrana za zastupnicu u Hrvatskom saboru u šestom, sedmom i devetom sazivu, a u veljači 2020. je napustila tu funkciju kako bi počela svoj mandat u Europskom parlamentu. Od 2016. godine Jerković je članica Predsjedništva SDP-a, a 2016. godine bila je i predsjednica Glavnog odbora SDP-a Hrvatske, najvišeg izvršnog tijela stranke.

Jerković je prvi put ušla u Europski parlament 2012. godine kao članica sedmog saziva parlamenta. Sudjelovala je u radu Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) kao promatračica od 1. travnja 2012. do 30. lipnja 2013. Od 2012. do 2016. bila je članica Helsinške grupe za rodnu ravnopravnost u znanosti Europske komisije. U Europski parlament se vratila u veljači 2020. nakon izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije.

Kao članica Odbora za industriju, istraživanje i energetiku (ITRE), Jerković se fokusira na digitalizaciju, posebno razvoj umjetne inteligencije (AI) u službi zdravlja. Imenovana je izvjestiteljicom za pripremu izvješća o razvoju i implementaciji AI-a u području zdravstva. Također, članica je Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane, Posebnog odbora za borbu protiv raka i dviju delegacija – Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU i Albanije i Odbora za parlamentarnu suradnju između EU i Rusije.

Interesi Jerković u politici i znanosti čvrsto su povezani, te nastoji primijeniti svoje znanstveno znanje i stručnost u svom političkom radu. U Europskom parlamentu zagovara borbu protiv raka, digitalnu transformaciju zdravstva, zaštitu okoliša i primjenu umjetne inteligencije u poboljšanju zdravstvene zaštite i zdravstvenog sustava.

Zaključno, Romana Jerković je poštovana hrvatska političarka i akademkinja koja je dala značajan doprinos područjima znanosti i politike. Njezina strast prema znanosti i predanost javnoj službi čine je vrijednim članom Europskog parlamenta. Kako nastavlja raditi u parlamentu, ostaje snažan zagovornik zdravstvene zaštite, okoliša i socijalne pravde, demonstrirajući svoju predanost poboljšanju života ljudi kako u Hrvatskoj, tako i u Europskoj uniji.