Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Predrag Fred Matić: Herojska priča hrvatskog branitelja i političara

Donosimo vam životopis Predraga Freda Matića.

Predrag Fred Matić rođen je 2. lipnja 1962. u Požegi, Hrvatska. Hrvatski je branitelj, političar te bivši ministar branitelja u Dvanaestoj vladi Republike Hrvatske. Trenutno je zastupnik u Europskom parlamentu, predstavljajući Hrvatsku. Matićev životni put obilježen je njegovom predanošću obrani domovine i služenju svojim sugrađanima. Za svoje doprinose Hrvatskoj, nagrađen je brojnim nagradama i priznanjima.

Rani život i obrazovanje

Matić je proveo rane godine života u Borovom Naselju, gdje je završio osnovnu i srednju školu. 1986. godine diplomirao je na Pedagoškom fakultetu u Osijeku, stekavši diplomu u razrednoj nastavi. Radio je kao učitelj u osnovnoj školi u Vukovaru sve do 1990. godine kada je otvorio privatni posao.

Obrana Hrvatske

Kada je 1991. godine izbio Domovinski rad, Matić se pridružio braniteljima Vukovara na Trpinjskoj cesti. Nakon rata bio je zarobljen i zatočen u tri srpska logora. Poput mnogih drugih hrvatskih zatočenika, Matić je bio podvrgnut mučenju i zlostavljanju u tim logorima. Unatoč tim poteškoćama, Matić nikada nije odustao od svoje želje da brani svoju zemlju i štiti svoj narod.

Politička karijera

Nakon oslobođenja iz zarobljeništva, Matić je nastavio služiti svojoj zemlji na različite načine. Bio je šef Ureda općih poslova u Kabinetu načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga od 1994. do 1998. godine. Od 2000. do 2004. godine služio je kao glasnogovornik tog istog Kabineta. Godine 2000. postao je savjetnik tadašnje ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Jadranke Kosor.

Matić je nastavio držati istaknute pozicije u hrvatskoj vladi i služio kao vanjski član Odbora za branitelje u Hrvatskom saboru od 2008. do 2010. godine. Od 2010. bio je savjetnik predsjednika Hrvatske, Ive Josipovića, za pitanja branitelja. 2011. imenovan je ministrom branitelja u hrvatskoj vladi. Služio je na toj poziciji do 2016. godine, kada je podnio ostavku.

Godine 2019. Matić je promijenio svoje ime i dodao ime Fred svom izvornom imenu kako bi povećao svoju vidljivost u Europskom parlamentu.

Publikacije

Matić je autor knjige nazvane “Ništa lažno”, ratnog romana o obrani Vukovara i njegovom iskustvu u srbijanskom zatočeništvu.

Nagrade i priznanja

Za svoju službu Hrvatskoj i njezinim ljudima, Matić je primio nekoliko nagrada i priznanja. Dobitnik je Reda hrvatskog križa, Reda hrvatskog pletera, Reda Nikole Šubića Zrinskog, Reda kneza Domagoja, Reda hrvatskog trolista i Spomenice domovinskog rata. Također mu je dodijeljena Medalja Oluje.

Zaključno,  Predrag Fred Matić je hrvatski branitelj, političar i posvećeni služitelj hrvatskog naroda. Njegova životna priča je primjer hrvatskog duha otpornosti i patriotizma, a njegovo predanost zemlji prepoznata je kroz brojne nagrade i priznanja koje je primio. Matićev naslijeđe je svjedočanstvo o važnosti služenja svojoj zemlji i branjenja njezinih ljudi, čak i u teškim okolnostima.