Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Povećava se broj zastupnika u Europskom parlamentu

Uzbudljive vijesti stižu iz Europskog parlamenta, koji će doživjeti značajne promjene pred nadolazeće izbore 2024. godine. Uoči izbora zakazanih od 6. do 9. lipnja 2024. godine, zastupnici su predložili povećanje broja zastupničkih mjesta za svaku državu članicu.

Trenutni broj zastupnika u Europskom parlamentu iznosi 705, ali planira se povećanje na 716. Ova inicijativa ima za cilj osigurati da Parlament odražava demografske promjene koje su se dogodile od 2019. godine, čime se postiže pravednija i inkluzivnija zastupljenost.

No, ova inicijativa još nije definitivno potvrđena. Odluka je na Europskom vijeću, a mora biti donesena jednoglasno. Ako bude odobrena, nova konfiguracija stupit će na snagu za idući mandat.

Kako se, dakle, određuje broj zastupnika za svaku državu? Prema zakonu, Europski parlament može imati najviše 750 zastupnika, uključujući predsjednika. Dodjela zastupničkih mjesta temelji se na nekoliko čimbenika, uključujući broj stanovnika država članica i potrebu za minimalnom razinom zastupljenosti građana iz manjih zemalja.

Načelo “degresivne proporcionalnosti”, kako je opisano u Ugovoru o Europskoj uniji, osigurava da, iako manje zemlje imaju manje zastupnika u odnosu na veće zemlje, zastupnici iz većih zemalja i dalje predstavljaju veći broj ljudi. Time se postiže ravnoteža između pravedne zastupljenosti i uzimanja u obzir različitih veličina država članica.

Proces dodjele mjesta uzima u obzir raznolike demografske čimbenike i potrebe europskih građana. Cilj je održavanje demokratskih vrijednosti Europske unije istovremeno održavajući ravnotežu između interesa većih i manjih zemalja.

Važno je napomenuti da je najmanji broj zastupničkih mjesta po zemlji šest, dok je najveći dozvoljeni broj 96. Ovi brojevi osiguravaju razumnu razinu zastupljenosti za sve države članice, balansirajući njihove respektivne populacije i interese.

Dok se bližimo izborima 2024. godine, ove promjene u Europskom parlamentu obećavaju točniju zastupljenost evoluirajuće demografije EU-a. Predloženo povećanje broja zastupnika i uzimanje u obzir proporcionalne zastupljenosti pridonijet će snažnijem demokratskom sustavu unutar Europske unije.

Ostanite u tijeku s vijestima o odluci Europskog vijeća o ovoj inicijativi. Uzbudljiva vremena dolaze za Europski parlament i građane koje on predstavlja.

Predložen broj zastupničkih mjesta po zemljama za izbore za Europski parlament 2024.