Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Od gradonačelnika do Europskog parlamenta: uspon Valtera Flege

Donosimo vam životopis Valtera Flege.

Valter Flego rođen je 15. kolovoza 1972. godine u Kopru, Slovenija. On je hrvatski političar i od svibnja 2013. godine je župan Istarske županije. Flego je član Istarskog demokratskog sabora (IDS), regionalne i autonomističke političke stranke u Hrvatskoj. On je visoko obrazovana osoba s diplomom u strojarstvu i magisterijem iz ekonomije.

Obrazovanje

Flego je završio osnovnoškolsko obrazovanje i prve dvije godine srednje škole u Buzetu. Potom se preselio u Rijeku gdje je završio zadnje dvije godine srednje škole i stekao tehničku diplomu iz strojarstva. 1991. godine upisao je studij strojarstva na Sveučilištu u Rijeci, gdje je diplomirao s odličnim uspjehom 1996. kao inženjer strojarstva. Flego je bio izvanredni student, a njegova akademska postignuća bila su priznata Rektorovom nagradom za najboljeg studenta Tehničkog fakulteta te nagradom Grada Buzeta za izvanredne rezultate u akademskim i izvannastavnim aktivnostima. Nakon završetka studija, pridružio se Istarskom Vodovi upisao poslijediplomski program menadžmenta na Ekonomskom fakultetu u Rijeci. 2000. godine stekao je magisterij iz ekonomije. Flego je oženjen od 2002. godine. Njegova supruga, Branka, je učiteljica u školi u Vrhu, Hrvatska. Imaju dva sina.

Politička karijera

Flegova politička karijera započela je 2001. godine kada je izabran za gradonačelnika Buzeta. Ponovno je izabran za drugi mandat 2005. godine, a 2009. godine osvojio je prve izravne izbore za gradonačelnika s preko 84% glasova, najvećim rezultatom bilo kojeg hrvatskog grada. 2013. godine kandidirao se za poziciju istarskog župana i porazio svog bivšeg stranačkog kolegu Damira Kajina. Flego su podržali IDS, Hrvatska narodna stranka (HNS) i Zeleni, dok je Kajin imao potporu Socijaldemokratske partije (SDP), Hrvatske stranke umirovljenika (HSU), Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), Hrvatske socijalno-liberalne stranke (HSLS) i Stranke demokratske akcije Hrvatske (SDA Hrvatske).

Godine 2019. Flego se kandidirao za Europski parlament i osvojio mandat. Bio je dio Amsterdamske koalicije, koja je osvojila 5,19% glasova, a Flego je sam dobio 38,03% preferencijalnih glasova.

Kontroverze

Flego se suočio s kontroverzama 2013. godine kada je izjavio da neće dopustiti prikupljanje potpisa za referendum o dvojezičnosti u Vukovaru, Hrvatska. Ova izjava izazvala je reakciju organizatora i podržavatelja referenduma.

Godine 2013. Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) pokrenuo je istragu protiv Flega, a 2014. godine optužen je. Optužen je za nezakonito povećanje plaća za sebe i svoje suradnike od 11. ožujka 2010. do 30. svibnja 2013. godine.

Unatoč ovim kontroverzama, Flegova doprinos regiji Istre i njegova predanost javnoj službi donijeli su mu široko poštovanje i divljenje. Poznat je po svojoj predanosti promicanju transparentnosti i odgovornosti u vladi, kao i po snažnoj zagovorništvu za potrebe i interese ljudi koje predstavlja.

Život i karijera Valtera Flega služe kao inspiracija drugima koji teže učiniti pozitivnu razliku u svojim zajednicama. Njegova posvećenost javnoj službi, predanost promicanju gospodarskog razvoja i društvenog blagostanja te nepokolebljiva integritet i iskrenost učinili su ga poštovanim i divljenim likom u hrvatskoj politici. Iako će se suočavati s izazovima i preprekama na putu, Flego ostaje predan služenju ljudima Istre i radu na stvaranju bolje budućnosti za sve.

Uspon Valtera Flega na politički vrh je impresivan, posebno s obzirom na njegova akademska postignuća i različite položaje koje je držao. Iako se suočio s nekim kontroverzama tijekom svoje političke karijere, ostao je popularna figura među hrvatskim biračima, što mu je omogućilo da osvoji mandat u raznim izborima. Njegova ostavština vjerojatno će biti utjecaj na razvoj istarske regije, gdje je uspio provesti politike koje su koristile lokalnoj zajednici i privukle više turista u regiju. Njegovi napori doprinijeli su jačanju lokalnog gospodarstva i poboljšanju kvalitete života istarskih stanovnika.