Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Znate li kojoj izbornoj jedinici pripadate?

Gong je izradio i objavio interaktivnu kartu pomoću koje možete pronaći u koju izbornu jedinicu spadate prema adresi na kojoj ste prijavljeni, odnosno adresi navedenoj na vašoj osobnoj iskaznici. Prema novom modelu izbornih jedinica, više od petine birača u Republici Hrvatskoj premješteno je iz dotadašnje svoje izborne jedinice u neku drugu. Zbog lakšeg snalaženja, OVDJE pronađite gdje ćete glasati 17. travnja. Klikom na točku kraj broja izborne jedinice, možete pronaći link na listu kandidata za koje možete glasati na biralištima.

Kada je u svibnju prošle godine Andrej Plenković predstavljao novi model izbornih jedinica za izbore za Hrvatski sabor, kazao je da je riječ o “manjoj modifikaciji” i da od 3.646.636 registriranih birača njih 78 posto po novom modelu ostaje u izbornim jedinicama u kojima su glasali i na izborima 2020., dok ih je 22 posto premješteno u drugu izbornu jedinicu. Gong upozorava na ozbiljne nedostatke vladinog modela jer dodatno narušava ionako teritorijalno nelogičan izgled izbornih jedinica frankenštajnski spajajući Pag i Petrinju, Vir i Kutinu, Osijek i Koprivnicu u istu jedinicu te zadržavajući podjelu Zagreba u više izbornih jedinica. U određenim dijelovima, ovaj model je čak i regresija dosadašnjeg modela. Ranije su tri izborne jedinice u potpunosti obuhvaćale cjelovite županije, a sada svaka sadrži fragmente od jedne do tri županije u svom sastavu.

Kako bismo građanima i građankama olakšali snalaženje u novoj podjeli, Gong je izradio interaktivnu kartu na kojoj možete vidjeti izborne jedinice u različitim bojama i označene odgovarajućim brojem. Gongovu kartu i upute kako koristiti kartu pronađite OVDJE.

Gong je ovu kartu izradio koristeći platformu uMap i podatke o administrativnoj podjeli Republike Hrvatske koje je u vektorskom obliku dobio od Državne geodetske uprave i od Gradskog ureda za katastar i geodetske poslove Grada Zagreba. Izborne jedinice vizualno smo oblikovali onako kako su definirane aktualnim Zakonom o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor. Linkovi na liste kandidata vode na stranicu Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

Gong je neprestano upozoravao na netransparentnu proceduru donošenja Zakona, ignoriranje pojedinih preporuka Ustavnog suda, a potom i skrivanje imena autora koji su skrojili nove izborne jedinice. Gong predlaže model po kojemu bi se Hrvatska, umjesto na deset, dijelila na šest izbornih jedinica, uz zadržavanje postojećih jedinica za dijasporu i nacionalne manjine. Granice izbornih jedinica odgovarale bi županijskim granicama, ali i granicama povijesnih hrvatskih pokrajina, dok bi Grad Zagreb bio jedna izborna jedinica. U jedinicama bi se birao broj zastupnica razmjeran broju birača ili stanovnika – od 17 do 29.

Foto: GONG