Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Mislav Kolakušić: od suca do Europskog Parlamenta

Donosimo vam životopis Mislava Kolakušića.

Mislav Kolakušić, rođen 15. rujna 1969., hrvatski je odvjetnik i političar koji trenutno obnaša dužnost člana Europskog parlamenta (MEP) za Hrvatsku. Kolakušić je izabran na tu poziciju 2019. kao neovisni kandidat, nakon što je služio kao sudac u Zagrebačkom trgovačkom sudu.

Kolakušićeva rana život i obrazovanje odvijali su se u njegovom rodnom gradu Zagrebu, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Kasnije je diplomirao pravo na Sveučilištu u Zagrebu 1997. i položio odvjetnički ispit 2000. godine.

Kolakušić je započeo svoju profesionalnu karijeru kao sudski vježbenik na Trgovačkom sudu u Zagrebu i na Općinskom i Županijskom sudu u Zagrebu od 1998. do 2000. godine. Zatim je radio na radno-financijskom odjelu Upravnog suda Republike Hrvatske od 2001. do 2005. godine, te kao viši savjetnik na istom sudu od 2005. do 2011. Od 2011. godine, sudac je na Zagrebačkom trgovačkom sudu. Tijekom svoje profesionalne karijere, također je služio kao glasnogovornik Visokog upravnog suda Republike Hrvatske, pregovarač za radne odnose istog suda i predsjednik Hrvatske udruge pravnih savjetnika i vježbenika.

Godine 2017. Kolakušić je bio kandidat za suca u Ustavnom sudu Republike Hrvatske, ali nije izabran. Međutim, nastavio je biti aktivan sudionik hrvatske političke scene i u svibnju 2019. izabran je u Europski parlament kao nezavisni kandidat. Kolakušić je član Odbora za proračun i Odbora za pravne poslove te zamjenik Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove.

Tijekom svog mandata u Europskom parlamentu, Kolakušić je poznat po kontroverznim izjavama o raznim političkim pitanjima. U siječnju 2022. obratio se francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu tijekom sjednice zakonodavnog tijela, tvrdeći da cijepljenje mora ostati izbor, te je usporedio obvezu cijepljenja s smrtnom kaznom, tvrdeći da je od nje umrlo desetke tisuća ljudi, pozivajući se na podatke Europske agencije za lijekove. Međutim, agencija je kasnije pojasnila da su ti podaci javna baza samoprijavljenih sumnjivih nuspojava te da nisu prijavljeni smrtni slučajevi.

U ožujku 2022. Kolakušić je održao govor u Europskom parlamentu kritizirajući odgovor kanadskog premijera Justina Trudeaua na prosvjede protiv obveznog cijepljenja protiv COVID-19, rekavši da je Kanada nekad stajala za građanske slobode, ali sada više nalikuje “diktaturi najgore vrste”.

U listopadu 2022. godine, Kolakušić je dao snažne izjave za Euro Weekly News, kritizirajući EU zbog kupnje dovoljno bočica Pfizera cjepiva kako bi se mogli cijepiti svi članovi EU 10 puta (4,5 milijardi bočica / 450 milijuna građana). Kritizirao je i nedostatak objave sastojaka cjepiva, nazvavši to “najvećim korupcijskim skandalom u povijesti čovječanstva”.

Osim političke karijere, Kolakušić se također kandidirao za predsjednika Hrvatske 2019. godine. U studenom te godine podnio je oko 15.000 potpisa Državnom izbornom povjerenstvu.

Unatoč relativno kratkom stažu u hrvatskoj politici, Mislav Kolakušić već je ostavio značajan trag. Njegova spremnost da zauzme hrabar i ponekad kontroverzan stav o važnim pitanjima stekla mu je pristaše i protivnike.

U Europskom parlamentu bio je aktivan sudionik, služio je na nekoliko odbora i koristio svoju platformu kako bi podigao svijest o pitanjima koja su mu važna. Njegove izjave vezane uz obvezna cijepljenja i pandemiju COVID-19 bile su posebno zapažene, privlačeći kako pohvale, tako i kritike.

Odluka Mislava Kolakušića da se kandidira za predsjednika u 2019. godini pokazala je njegovu ambiciju i želju da nastavi služiti hrvatskom narodu u istaknutijoj ulozi. Iako na kraju nije uspio u svojoj predsjedničkoj kampanji, njegova kampanja je pomogla podići njegovu profiliranost i povećati njegovu vidljivost u hrvatskoj politici.

Hoće li nastaviti biti utjecajna figura u hrvatskoj politici ostaje za vidjeti, ali njegove sadašnje i prošle akcije svakako su ga učinile značajnom figurom u političkoj krajoliku zemlje. S obzirom na njegovo pravno obrazovanje i otvorena stajališta, vjerojatno će i dalje privlačiti pozornost i izazivati rasprave u godinama koje dolaze.

Zaključno, Mislav Kolakušić je hrvatski odvjetnik i političar koji je stekao ime kao otvorena i ponekad kontroverzna figura. Njegova karijera uključuje pozicije suca i glasnogovornika različitih sudova, kao i članstvo u Europskom parlamentu za Hrvatsku. Kolakušićeva stajališta o obveznim cijepljenjima i drugim političkim pitanjima privukla su podršku i kritike, a njegova odluka da se kandidira za predsjednika u 2019. godini pokazala je njegovu ambiciju i želju da nastavi služiti hrvatskom narodu. Iako je njegova politička budućnost neizvjesna, nema sumnje da je Mislav Kolakušić ostavio svoj trag u hrvatskoj politici.