Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Koliko zastupnika bira hrvatsko iseljeništvo?

Dijaspora, to jest hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj, glasovat će dva dana, u utorak, 16. i u srijedu, 17. travnja, a izabrat će tri od ukupno 151 saborskog zastupnika.

Od 110 biračkih mjesta, 43 su u Bosni i Hercegovini, dva manje nego 2020., a novost je da će se uz šest dosadašnjih gradova, moći glasovati i u Orašju gdje će biti otvorena četiri biračka mjesta.

Najviše biračkih mjesta je u Mostaru, ukupno 22, dva više nego prije četiri godine i uz Livno, to je jedini grad gdje broj mjesta nije smanjivan.

U odnosu na prije četiri godine, u Vitezu će ih, umjesto 10, biti pet, u Sarajevu četiri umjesto šest, u Tuzli dva, umjesto tri, u Banja Luci jedno, umjesto dva, dok će u Livnu biti četiri biračka mjesta kao i 2020. Kod određivanja broja biračkih mjesta u BIH, slijedili smo preporuke navedenog Povjerenstva MVP-a koje je ocijenilo da se predloženim brojem biračkih mjesta i načinom rasporeda birača mogu zadovoljiti potrebe birača, naveli su iz DIP-a.

Po jedno biračko mjesto više u Njemačkoj i Srbiji

U Njemačkoj će na izborne dane biti otvoreno 12 biračkih mjesta, jedno više nego 2020. godine. Po tri će biti otvorena u generalnim konzulatima u Munchenu i Stuttgartu (2020. bila su otvorena po dva), po dva u generalnom konzulatu u Frankfurtu i u hrvatskom veleposlanstvu u Berlinu (isto kao i 2020.), te po jedno u konzulatima u Hamburgu i u Dusseldorfu (2020. otvorena su bila dva).

Po četiri biračka mjesta bit će otvorena u SAD-u i u Australiji, u veleposlanstvima u Washingtonu i Canberri te u generalnim konzulatima u New Yorku, Los Angelesu i Chicagu, odnosno u Sydneyu, Melborneu i Perthu.

Po tri su biračka mjesta određena su za Italiju (u Rimu te u Trstu i Milanu) i za Srbiju (jedno u Beogradu, dva u Subotici) u kojoj se prije 2020. glasovalo na dva biračka mjesta.

Po dva biračka mjesta su u Crnoj Gori (u Podgorici i Kotoru), u Austriji (oba u veleposlanstvu u Beču), u Mađarskoj (u Budimpešti i Pečuhu), Švicarskoj ( Bern i Zurich) te u Kanadi (u Ottawi i Mississaugi).

U svim ostalim državama bit će otvoreno po jedno biračko mjesto, primjerice, u Danskoj, Čileu, Indoneziji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kini, Rusiji itd.

Glasovanje u inozemstvu

Na biračkim mjestima u inozemstvu mogu glasovati birači s prebivalištem u Hrvatskoj koji su se privremeno upisali za glasovanje na biračkom mjestu u inozemstvu ili koji su ishodili potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta (tzv. žuta potvrda).

Birači koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj mogu glasovati na biračkim mjestima u inozemstvu ako su aktivno registrirani po službenoj dužnosti za to biračko mjesto jer imaju e-osobnu iskaznicu s adresom u inozemstvu  ili koji su se na svoj zahtjev aktivno registrirali.

Ako birač koji nema prebivalište u Hrvatskoj nije aktivno registriran, na dan glasovanja može tražiti potvrdu za glasovanje (tzv. bijelu potvrdu) kojom će dokazati svoje biračko pravo, podsjeća DIP.

Izvor: Hina

Foto: Pexels