Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Koja je uloga predsjednika u Hrvatskoj?

Funkcija predsjednika Republike Hrvatske je visoka dužnost koja se odnosi na predsjedavanje državom i predstavljanje države u unutarnjem i međunarodnom okruženju. Predsjednik je glavni državni tajnik i predsjednik Vlade, a njegove su glavne dužnosti utvrđene Ustavom Republike Hrvatske i drugim zakonima.

Prema Ustavu, predsjednik je glavni zastupnik države i njegove najviše dužnosnike te ima pravo podnositi predloge za donošenje zakona i drugih propisa. On također ima pravo raspisivati izbore za Hrvatski sabor i predsjednika i potpredsjednike Vlade te imenovati i razriješiti one. Predsjednik također ima pravo potpisivati ugovore s drugim državama i međunarodnim organizacijama te predstavljati Hrvatsku u međunarodnim odnosima. Glavni je zapovjednik Oružanih snaga i ima pravo raspolagati oružanim snagama u skladu s odredbama Ustava i zakona. On također ima pravo raspolagati policijskim snagama u skladu s odredbama zakona.

Predsjednik ima pravo podnositi zahtjev za raspisivanje referenduma i imenovati suce Ustavnog suda i Vrhovnog suda. On također ima pravo razriješiti ministre i potpredsjednike Vlade, a u slučaju da Vlada ne dobije povjerenje Hrvatskog sabora, predsjednik ima pravo raspustiti Hrvatski sabor i raspisati izbore.

Uloga predsjednika Republike u praksi

U svakodnevnoj praksi, predsjednik Republike Hrvatske ima značajnu ulogu u koordiniranju rada Vlade i drugih tijela državne vlasti te u predstavljanju Hrvatske u međunarodnim odnosima. To se očituje kroz njegove dužnosti poput predsjedavanja sastancima Vlade, imenovanja i razrješenja ministara i potpredsjednika Vlade, raspisivanja izbora i raspuštanja Hrvatskog sabora te potpisivanja ugovora s drugim državama i međunarodnim organizacijama.

U međunarodnoj diplomaciji, predsjednik Republike Hrvatske ima značajnu ulogu u predstavljanju zemlje u odnosima s drugim državama i međunarodnim organizacijama te u sudjelovanju u međunarodnim inicijativama i pregovorima. Dosadašnji predsjednici su se razlikovali po svojim pristupima i ciljevima u međunarodnoj diplomaciji, ali svi su imali utjecaj na Hrvatsku poziciju u međunarodnim odnosima.

Primjerice, bivši predsjednik Stjepan Mesić je bio zagovornik jačanja međunarodne pozicije Hrvatske te je naglašavao važnost suradnje s drugim zemljama u regiji i članstva u međunarodnim organizacijama poput EU i NATO-a. Predsjednik Ivo Josipović je naglasio važnost ljudskih prava i prava manjina te je podržao međunarodne inicijative u tim područjima. Predsjednik Kolinda Grabar-Kitarović je naglasila važnost ekonomskog razvoja i jačanja gospodarskih odnosa s drugim zemljama, posebice s partnerskim zemljama u regiji.

Ukupno, predsjednik Republike Hrvatske ima značajnu ulogu u koordiniranju rada državne vlasti i predstavljanju Hrvatske u međunarodnim odnosima, a njegov utjecaj može biti vidljiv u različitim područjima poput ljudskih prava, ekonomskog razvoja i suradnje s drugim zemljama.