Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Karlo Ressler: Hrvatski odvjetnik i političar

Karlo Ressler je hrvatski odvjetnik i član Europskog parlamenta od 2019. Također je i potpredsjednik Mladeži Europske pučke stranke (YEPP) za drugi mandat. Ressler je rođen 26. prosinca 1989. godine u Zagrebu, Hrvatska.

Donosimo vam životopis Karla Resslera.

Rani život i obrazovanje

Resslerova obitelj je u Našice došla iz Austrije u sredini 19. stoljeća. Njegova majka, Ančica, došla je u Zagreb početkom 1970-ih godina kako bi studirala medicinu, a kasnije je većinu svog života radila kao liječnica. Njegov otac, Dubravko Marijanović, rođen je u Tomislavgradu, Bosna i Hercegovina, odrastao je u Baranji i radio je kao liječnik u Osijeku i Zagrebu. Ressler je odrastao u zagrebačkim naseljima Utrine i Borovje. Pohađao je osnovnu školu u Šalati i VII. gimnaziju u Križanićevoj ulici.

Ressler je s odličnim uspjehom diplomirao na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Bio je demonstrator na “Katedri za opću teoriju prava i države” kod Doc. Dr. Sc. Vanje Ivana Savića i “Katedri za građansko pravo” kod profesorice Tatjane Josipović. Tri puta je primio Dekanovu nagradu za izvrsnost, a bio je i dvogodišnji stipendist Zaklade “Zlatko Crnić” kao jedan od najboljih studenata svoje generacije.

Posljednju godinu fakulteta završio je na Sveučilištu u Sheffieldu u Engleskoj kao dio programa razmjene studenata Erasmus, gdje je studirao europsko javno pravo, vanjske odnose Europske unije, međunarodno javno pravo, pravo intelektualnog vlasništva i trgovačko pravo.

Kao član Europske udruge studenata prava (ELSA) i Hrvatskog debatnog društva (HDD), a kasnije i Sheffield Debating Society, sudjelovao je u debatama. Sudjelovao je na tri Svjetska sveučilišna debatna prvenstva – u Irskoj, Turskoj i Filipinima – kao i na brojnim domaćim (Split Open 1. mjesto) i europskim turnirima.

Kao pravnik sudjelovao je na brojnim stručnim konferencijama, seminarima i edukacijama. Praktično se osposobljavao u austrijskoj odvjetničkoj tvrtki u Beču koja se bavi zaštitom temeljnih prava pred Europskim sudom za ljudska prava. Također je sudjelovao u programu “Programme d′invitation des personnalités d’avenir” Francuskog Ministarstva vanjskih poslova i završio edukaciju o digitalizaciji javnih usluga koju je organizirala Harvard Kennedy School.

Doktorsku disertaciju na temu trgovanja ljudima u jugoistočnoj Europi završio je na Max Planck institutu za međunarodno i strano kazneno pravo u Freiburgu, Njemačka.

Redovito uči strane jezike – engleski, talijanski i njemački.

Radno iskustvo

Ressler se pridružio Pravnom fakultetu 2014. godine kao asistent Max Planck Partner grupe za kazneno pravo i kriminologiju koju vodi profesorica Anna-Maria Getoš Kalac.

Njegova znanstvena istraživanja usmjerena su na trgovinu ljudima u jugoistočnoj Europi, temu koju je također obradio u svojoj doktorskoj disertaciji. Kao asistent sudjelovao je u brojnim projektima, konferencijama, obrazovnim programima grupe i studijskim posjetima Max Planck institutu u Freiburgu.

Od 2013. do 2016. godine radio je kao asistent tadašnjem članu Europskog parlamenta Andreju Plenkoviću.

Radio je na nizu europskih tema i rezolucija te pomagao u izradi izvješća i govora. Također je sudjelovao u sastancima delegacije EU-a s državama zapadnog Balkana.

Politička karijera

Godine 2019. Ressler je izabran za člana Europskog parlamenta predstavljajući stranku Hrvatska demokratska zajednica. Kao član Europskog parlamenta, Ressler sjedi u nekoliko odbora, uključujući Odbor za industriju, istraživanje i energetiku, Odbor za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane, te Odbor za proračun.

Ressler je javno izrazio zabrinutost zbog klimatskih promjena i zauzima se za više ulaganja u obnovljive izvore energije. Također je zagovornik jačih mjera za borbu protiv onečišćenja zraka i poboljšanja javnog zdravlja.

Osim svog rada u Europskom parlamentu, Ressler je uključen u nekoliko organizacija civilnog društva, uključujući Hrvatsku gospodarsku komoru i Hrvatski liječnički savez. Također je član Globalnog foruma mladih lidera, grupe mladih profesionalaca iz različitih sektora koji su posvećeni stvaranju pozitivnog utjecaja na svijet.

Općenito, Ressler je poznat po svojoj predanosti javnoj službi i strasti za poboljšanje života svojih sugrađana. Sa svojim opsežnim iskustvom u politici i predanosti socijalnoj pravdi, sigurno će nastaviti pozitivno utjecati na svoju zajednicu i svijet u cjelini.