Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Kako glasati izvan Hrvatske?

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske uputio je sljedeću obavijest Hrvatima koji žive izvan granica Lijepe Naše u vezi predstojećih izbora za zastupnike u Hrvatski sabor 2024.:

Poštovane Hrvatice i Hrvati izvan Republike Hrvatske,
u svezi predstojećih izbora zastupnika za Hrvatski sabor, smatramo važnim za napomenuti sljedeće:

Svi birači koji žele glasovati u diplomatskim misijama i konzularnim uredima trebaju se registrirati na sljedeći način:

  • Prethodna registracija – za birače koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj 
  • Aktivna registracija – za birače koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj

Izbori za zastupnike u Hrvatski sabor za birače izvan Republike Hrvatske održat će se 16. i 17. travnja 2024. godine, u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske, u vremenu od 7:00 do 19:00 sati. Kako bi ostvarili svoje biračko pravo, svi birači koji žele glasovati, bez obzira gdje imaju prebivalište, trebaju se registrirati u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske osobno, putem pošte, faksa ili e-maila, zaključno sa srijedom, 6. travnja 2024. godine.

Popis diplomatskih misija i konzularnih ureda Republike Hrvatske u svijetu dostupan je na poveznici OVDJE.

Važno je istaknuti kako će birači kojima je izdana osobna iskaznica s adresom prebivališta izvan Republike Hrvatske biti aktivno registrirani po službenoj dužnosti prema adresi u osobnoj iskaznici, te ukoliko žele glasovati na području drugog diplomatsko-konzularnog predstavništva ili u Republici Hrvatskoj, moraju podnijeti Zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije (npr. ako imaju adresu prebivališta u Mostaru ili Münchenu, a žele glasovati u Stuttgartu, trebaju se registrirati).

Sve informacije dostupne su na mrežnim stranicama Ministarstva pravosuđa i uprave na poveznici OVDJE.

Foto: Pexels