Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Kad su predsjednički izbori u Hrvatskoj?

Hrvatska je do sada imala šest predsjedničkih izbora i šest različitih predsjednika. Franjo Tuđman, Stjepan Mesić, Ivo Josipović, Kolinda Grabar-Kitarović i Zoran Milanović su svi obnašali dužnost predsjednika Republike Hrvatske, dok je prvi predsjednik bio Franjo Tuđman. Svi oni su imali značajan utjecaj na razvoj i budućnost Hrvatske.

Redovni predsjednički izbori u Hrvatskoj se raspisuju jednom svakih pet godina i to određuje Ustav Republike Hrvatske. Međutim, u slučaju da se predsjednik Republike razriješi dužnosti ili umre prije isteka mandata, Hrvatski sabor može raspisati izvanredne predsjedničke izbore. U takvoj situaciji, izbori se održavaju u što kraćem roku, kako bi se što prije izabrao novi predsjednik i nastavio rad u državi. Sve aspekte predsjedničkih izbora i mandata u Hrvatskoj regulira “Zakon o izboru i imenovanju predsjednika Republike Hrvatske”.

Predsjednički izbori kroz povijest

Prvi predsjednički izbori u Hrvatskoj održani su 1990. godine, a pobijedio je Franjo Tuđman. Tuđman je bio prvi predsjednik Republike Hrvatske nakon osamostaljenja i vodio je zemlju sve do svoje smrti 1999. godine. Nakon Tuđmanove smrti, Hrvatski sabor je raspisao izvanredne predsjedničke izbore, koji su održani 2000. godine. Pobijedio je Stjepan Mesić, koji je bio drugi predsjednik Hrvatske i vodio zemlju sve do 2010. godine. Mesić je ponovo pobijedio na izborima 2005. godine i obnašao dužnost predsjednika do 2010. godine. Sljedeći izbori održani su 2010. godine, a pobijedio je Ivo Josipović. Josipović je obnašao dužnost predsjednika sve do 2015. godine, kada je pobijedila Kolinda Grabar-Kitarović. Grabar-Kitarović je bila prva žena koja je obnašala dužnost predsjednice u Hrvatskoj. Najnoviji predsjednički izbori održani su 2020. godine, a pobijedio je Zoran Milanović. Milanović je trenutno aktualni predsjednik Republike Hrvatske.

Predsjednički izbori 2024 ili 2025?

Prema članku 3. “Zakona o izboru i imenovanju predsjednika Republike Hrvatske”, iduće izbore za predsjednika Republike Hrvatske Vlada mora raspisati u roku koji omogućava da se oni obave najmanje 30 dana, a najviše 60 dana prije isteka mandata. Nakon donošenja odluke o raspisivanju izbora, Hrvatski sabor utvrđuje datum održavanja izbora i raspisuje izbore putem javnog poziva. Javni poziv obavještava javnost o svim važnim detaljima izbora, uključujući datum održavanja izbora, način glasanja i kandidature. Više o uvjetima kandidature ovdje.