Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Izborni superciklus zaokružit će Izbori za gradonačelnika Grada Zagreba

Izbori za gradonačelnika Grada Zagreba dolaze na red nakon izbora za Europski parlament, izbora za Hrvatski sabor i predsjedničkih izbora. Četiri izborna ciklusa od svibnja 2024. do svibnja 2025. stopit će se tako u izborni superciklus od 12 mjeseci političkih poruka, političkih obećanja i nuđenja rješenja za probleme malog čovjeka i Republike Hrvatske.

Gradonačelnika Grada Zagreba, gradonačelnike, župane i općinske načelnike birat ćemo 18. svibnja 2025. godine na mandat od četiri godine. Datum smo napisali prema ustaljenoj praksi da se izbori održavaju na treću nedjelju u mjesecu svibnju.

Zanimljivo je da u Hrvatskoj nakon 1990. nije bilo paralelnog ustrojavanja strukture vlasti u cijelosti, od lokalne do nacionalne razine. Tako će 2024. biti prva godina nakon 1990. u kojoj ćemo svjedočiti takvom političkom podvigu.

O popularnosti političara i stranaka govori istraživanje Crobarometra koje na mjesečnoj bazi objavljuje Dnevnik Nove TV. Rezultati u obzir uzimaju kraj prethodnog i prvu polovinu aktualnog mjeseca. Stranka Možemo nalazi se iza HDZ-a i SDP-a na trećem mjestu s 10,4 posto. Most je četvrti s 8,7 posto, a na petom mjestu nalazi se Domovinski pokret sa 6,5 posto.

Prema trenutnim nagađanjima, za gradonačelnika Grada Zagreba – treću najvažniju funkciju u Republici Hrvatskoj, HDZ-ov kandidat mogao bi biti Mislav Herman. S liste SDP-a najpopularniji je aktualni predsjednik gradske skupštine Joško Klisović. Iako je Most 2021. kandidirao Zvonimira Troskota, bit će zanimljivo vidjeti hoće li povjerenje 2025. godine dati Marku Sladoljevu. Među potencijalnim imenima za kandidata stranke Domovinski pokret je i ono Slavena Dobrovića.