Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Izbori 2024. godine mogli bi sve promijeniti, informirajte se na vrijeme!

Izbori u Hrvatskoj 2024. godine privlače pažnju javnosti, političkih stranaka i kandidata. Ovi izbori će biti ključni u oblikovanju političke scene u Hrvatskoj u idućih pet godina.

Izbori za Europski parlament

Građani će prvo imati priliku izaći na birališta na izborima za Europski parlament. Posljednji su održani 2019. godine u svibnju, a kako europskim parlamentarcima mandat traje pet godina, sljedeći izbori bit će 2024. godine. Hrvatska ima 12 zastupnika u Europskom parlamentu a među njima su članovi raznih stranaka te neovisni kandidati. Trenutačni zastupnici su: Biljana Borzan, Valter Flego, Sunčana Glavak, Ladislav Ilčić, Romana Jerković, Mislav Kolakušić, Predrag Matić Fred, Tonino Picula, Karlo Ressler, Ivan Vilibor Sinčić, Tomislav Sokol i Željana Zovko.

Izbori za Hrvatski sabor

Izbori za Hrvatski sabor održat će se u ljeto ili ranu jesen 2024. godine. Međutim, postoji mogućnost da budu proglašeni neustavnima zbog nejednakog broja birača u pojedinim izbornim jedinicama. Ustavni sud je upozorio da ako se granice izbornih jedinica ne promijene kako bi se svaki glas izjednačio, idući parlamentarni izbori bi mogli biti neustavni. 

Predsjednički izbori

Predsjednički izbori će se održati u prosincu 2024. godine. Zanimljivo je da se za predsjedničke izbore može kandidirati bilo tko tko ima hrvatsko državljanstvo, punih 35 godina i tko nije osuđivan za kaznena djela s kaznom zatvora od najmanje šest mjeseci.

Tko su glavni akteri?

Glavni akteri na izborima u Hrvatskoj 2024. godine su političke stranke, njihovi kandidati i birači. Političke stranke će se truditi privući birače s programima koji nude rješenja za važne probleme u Hrvatskoj, dok će birači odlučiti kojoj stranci i kandidatu će dati svoj glas.

Koja su ključna pitanja?

Ključna pitanja na izborima u Hrvatskoj 2024. godine će se vrtjeti oko tema poput gospodarstva, zdravstva, obrazovanja, korupcije, zaštite okoliša i ljudskih prava. U gospodarskom segmentu, fokus će biti na stvaranju novih radnih mjesta i povećanju konkurentnosti hrvatskog gospodarstva. U zdravstvu će se tražiti bolja organizacija zdravstvenog sustava, poboljšanje zdravstvene skrbi i smanjenje čekanja na pregled. U obrazovanju će se fokusirati na modernizaciju obrazovnog sustava i poboljšanje uvjeta za učenje. U borbi protiv korupcije, očekuje se učinkovitiji pravosudni sustav i pojačano provođenje antikorupcijskih mjera. Također, zaštita okoliša bit će važna tema, s ciljem smanjenja zagađenja i očuvanja prirodnih ljepota Hrvatske. Na području ljudskih prava, očekuje se fokus na zaštitu manjina i jačanje prava žena te rješavanje pitanja ratnih zločina. Kandidati će morati ponuditi konkretne planove i rješenja za ove ključne teme, a građani će svojim glasovima odlučiti koji prijedlozi i politike su im najbliže.