Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Istaknuti prvi stranački kandidati za premijera

Politička stranka koja izađe kao pobjednik parlamentarnih izbora 2024. godine, postavit će dinamiku za europarlamentarne i predsjedničke izbore. Iako će nove izborne jedinice biti formirane tek početkom listopada, a od superizborne godine nas dijele tri mjeseca, političke stranke i političari već su započeli svoje kampanje.

Možemo! – Sandra Benčić

Nakon višemjesečnih nagađanja, 16. rujna stigla je kandidatura za premijersku poziciju iz političke platforme Možemo!. Nakon izglasane odluke Vijeća stranke, iz stranke su objavili da u utrku ide Sandra Benčić.

Na konferenciji za medije Benčić je istaknula da niti jedna vlada u preteklih 30 godina nije zemlju učinila zemljom za ljude, niti je osiguran kvalitetan život uz pravedno i egalitarno društvo. Rekla je i da institucije nisu krojene po mjeri potreba građana, već su same sebi svrha.

 Naglasila je kako se Možemo! ne opterećuju rejtingom HDZ-a te da se žele usredotočiti na građane koji do sada nisu imali izbor s kojim su bili zadovoljni.
„Oni imaju 25 posto, nas zanima ostalih 75 posto. HDZ je uspio uništiti ono što je temelj svakog društva i svake uspješne ekonomije, a to je povjerenje. Povjerenje jednih u druge, u same sebe, u institucije, u državnu i pravosudnu vlast. Niti jedna zemlja, društvo ili obitelj ne mogu bez povjerenja uspješno funkcionirati. To je naša osnovna motivacija. Da vraćamo povjerenje i samopouzdanje da možemo biti bolja verzija sebe”, poručila je Benčić.  

Da je Benčić najbolja kandidatkinja tvrdi zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević koji je istaknuo i svoju kandidaturu. „Sandra ne samo da je najbolja kandidatkinja stranke Možemo!, nego smatramo da je najbolja kandidatkinja za premijerku uopće. Ja sam osobno kao jedan od koordinatora rekao da se ne namjeravam kandidirat za premijera jer sam gradonačelnik Zagreba i namjeravam se kandidirati i za drugi mandat”.

Socijaldemokratska partija Hrvatske – Peđa Grbin

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin jednoglasnom je odlukom 9. rujna na sjednici Glavnog odbora SDP-a izabran kao kandidat za poziciju premijera na nadolazećim parlamentarnim izborima 2024. godine. Poručio je da će se tijekom kampanje udaljiti od samohvale koju prakticiraju drugi političari i građanima ponuditi ono što je ostvarivo.

Stavivši naglasak na SDP-ovu mirovinsku reformu kojom bi se prosječne mirovine tijekom mandata od četiri godine podigle s 500 na 750 eura, kazao je da će osigurati besplatne vrtiće i poboljšati standarde radnica i radnika, te učiniti da sustav javne uprave i lokalne samouprave funkcionira.

„Građankama i građanima moramo ponuditi sustavno rješenje koje neće ovisiti o izborima i o nečijoj dobroj volji da u nekom trenutku da privremenu olakšicu, kao što se događalo tijekom covid-krize ili tijekom inflacije. Rješavanje mirovinskog sustava mora biti trajno, sustavno i na dobrobit umirovljenika”, rekao je Grbin.

U intervjuu koji je dao novinarki Sandri Bartolović (HINA), Grbin je poručio da će biti na čelu 16. Vlade Republike Hrvatske ili više neće biti predsjednik SDP-a.

„Sve osim formiranja Vlade sa SDP-om na čelu je neuspjeh. Ako se to ne ostvari, ja podnosim račun i zahvaljujem se kolegama, ne nužno na suradnji, ali svakako na podršci za predsjednika stranke. Vrlo jasno – mi na ove izbore idemo s ciljem da promijenimo Hrvatsku, a to ne možemo ako nakon njih ne formiramo Vladu.”