Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Sve što trebate znati o biračkim mjestama na izborima 2024. godine

Izbori su jedan od temelja demokracije, a njihovo organiziranje zahtijeva puno planiranja i priprema. Izbori za Europski parlament i Hrvatski sabor održavaju se svake četiri godine. Iako datumi izbora još uvijek nisu službeno objavljeni, očekuje se da će se prvi izbori, oni za Europski parlament održati u svibnju. Nakon njih slijede izbori za Sabor, a u prosincu su na redu predsjednički izbori. 

Kako odabrati biračko mjesto?

Biračko mjesto određuje se prema prebivalištu ili boravištu birača. To znači da će birači morati glasati na biračkom mjestu koje je određeno na temelju njihove adrese prijavljene u osobnoj iskaznici. Birači se mogu informirati o svojem biračkom mjestu putem mrežne stranice Državnog izbornog povjerenstva.

Koliko biračkih mjesta postoji?

Broj biračkih mjesta u Hrvatskoj varira od izbora do izbora, ovisno o broju birača i geografskom području. Na primjer, na izborima 2020. godine bilo je 6.594 biračkih mjesta za glasanje, a broj birača po biračkom mjestu bio je ograničen na 1.000 birača.

Gdje provjeriti svoje biračko mjesto?

Usluga e-Građani omogućuje građanima da provjere gdje im je određeno biračko mjesto za glasanje. Potrebno je samo unijeti OIB i provjeriti detalje svog biračkog mjesta.

Osim toga, postoji i mobilna aplikacija “Birač” koja vam omogućuje građanima da saznaju gdje je njihovo biračko mjesto, ali i da dobiju sve potrebne informacije o kandidatima, izbornim jedinicama i drugim detaljima važnim za izbore.

Građani mogu glasati samo na biračkom mjestu na kojem su upisani u popis birača. Važno je provjeriti točno mjesto i vrijeme glasanja kako bi se izbjegle nepotrebne poteškoće na dan izbora.

Što ako ne možete glasati na svom biračkom mjestu?

U slučaju da ne možete glasati na dan izbora, postoji mogućnost glasovanja putem pošte ili glasovanja izvan mjesta prebivališta. Ove opcije su dostupne samo u određenim slučajevima, a za detaljnije informacije potrebno je kontaktirati nadležno izborno povjerenstvo.

Ukratko, građani Hrvatske će se 2024. godine naći na biralištima kako bi odabrali svoje predstavnike u Europskom parlamentu, Hrvatskom saboru i kako bi izabrali novog predsjednika države. Kako bi glasanje prošlo bez problema, važno je provjeriti svoj status birača i biračko mjesto, informirati se o kandidatima i programima te biti na biračkom mjestu na vrijeme.